Seksuele voorlichting op het ROC

– Promoting STI and HIV testing among students of vocational training centres: theory- and evidence-based development of an intervention –

Probleem uit beleid en/of praktijk

Lager opgeleide jongeren van 16 tot 25 jaar vertonen veel seksueel risicogedrag. Zij lopen vaker een seksueel overdraagbare aandoening (soa) op dan hoger opgeleide jongeren, en raken ook vaker ongewenst zwanger. Ze zijn moeilijker bereikbaar met voorlichting en laten zich minder vaak op soa testen. Dus is het belangrijk deze jongeren beter te bereiken.

Aanpak

Binnen dit onderzoek werd daar een methode voor ontworpen en getest. De interventie bestond uit twee voorlichtingslessen op Rotterdams ROC's en een spreekuur op de school. De jongeren konden na de lessen naar het spreekuur gaan. Daar konden zij zich direct ter plekke laten testen.
De onderzoeker vergeleek vier varianten: de hele interventie, alleen de lessen, alleen het spreekuur en niets doen. De combinatie van lessen en spreekuur bleek inderdaad het beste te werken. Van deze groep liet 29 procent zich testen, tegen 17 procent van de groep die alleen het spreekuur kon bezoeken. De andere twee groepen scoorden veel lager.

Opbrengsten

Inmiddels verzorgt de GGD Rotterdam-Rijnmond elementen van de interventie. Ook is het vmbo-lespakket Lang Leve de Liefde doorontwikkeld voor het mbo, waarbij de resultaten uit dit onderzoek werden gebruikt. Bij de implementatie van het lespakket wordt samenwerking gezocht met een aantal Sense-regio's.

 


Status

  • Afgerond

Looptijd

  • 01-05-2006 – 31-05-2010

Meer over dit project

www.cephir.nl