De regio Gelre-IJssel kent een hoog aandeel ouderen in de bevolking, en daarmee een relatief groot aantal leeftijdgerelateerde gezondheidsproblemen. Daarom is de bevordering van gezondheid en welzijn van ouderen belangrijk in Gelre-IJssel. Voor het beleid is het relevant om interventiestrategieën en effectieve evaluatie-instrumenten te ontwikkelen om de gezondheid en het welzijn van ouderen te bevorderen. Dat was het uiteindelijke doel van dit project.
Deelproject 3 richtte zich op aspecten die een belangrijke rol spelen bij interventies in de praktijk, namelijk situationele factoren en de aanwezigheid van verschillende partijen. Er is onderzocht hoe gezondheidsbevordering kan worden versterkt.
Er bestaat een spanning tussen de manier waarop ouderen gezondheid ervaren en de manier waarop voorzieningen worden aangeboden. Lokale initiatieven hebben baat bij een benadering die beter aansluit bij de belevingswereld van ouderen. Gezondheidsbevordering kan versterkt worden door het expliciet meenemen van verschillende opvattingen die leven onder betrokkenen, van contextuele invloeden en door het samen met betrokkenen creëren van oplossingen. Uit het onderzoek bleek dat de betrokken samenwerkingspartners visies over thematiek en aanpak delen. Maar verschil in financieringsstelsels en beleidsstrategieën leiden tot competitie en werken een geïntegreerde aanpak tegen.
Samenvattend heeft het project Gezond ouder worden veel inzicht opgeleverd in wel en niet bruikbare interventiestrategieën en evaluatie-instrumenten voor de bevordering van de gezondheid van ouderen in de alledaagse praktijk.
7120000103