Het geheim van Goerree

– Een studie naar het bereik van ouders op Goerree-Overflakkee in het kader van genotmiddelen preventie bij 10-tot 12-jarigen –

Probleem uit beleid en/of praktijk

Om de weerbaarheid van 10- tot 12-jarige Goerese jongeren in het kader van programma Gezonde Slagkracht te vergroten, krijgen alle leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs een algemene weerbaarheidstraining en voorlichting over genotmiddelengebruik. Ouders krijgen voorlichting en training in hoe ze met hun kind over genotmiddelen kunnen praten. Het is gebleken dat de opkomst bij ouderbijeenkomsten in het kader van genotmiddelen preventie redelijk tot goed is, maar dat vooral het daadwerkelijk doordringen tot ouders door de preventiewerkers als probleem wordt ervaren. Zij vragen zich af hoe ouders op Goeree tegen genotmiddelengebruik van jongeren aankijken en wat mogelijke barrières voor hen zijn om met hun 10- tot 12-jarige kinderen op een zinvolle manier het gesprek over alcohol- en drugsgebruik aan te gaan. Dit heeft de GGD Rotterdam-Rijnmond, in overleg met de ambtelijke werkgroep \\\'Het Geheim van Goeree\\\', doen besluiten een zogenaamd Klein maar Fijn onderzoek uit te laten voeren. Het onderzoek is gericht op het verkrijgen van inzicht in de juiste benaderingswijze van ouders van 10-tot 12-jarigen tijdens bijeenkomsten over genotmiddelenpreventie op Goeree Overflakkee zodat de ouders op een zinvolle manier het gesprek met hun kinderen kunnen aangaan.

Aanpak

Om de onderzoeksvragen te beantwoorden is een literatuurstudie uitgevoerd en zijn (telefonische) interviews gehouden met landelijke en lokale experts op het gebied van genotmiddelenpreventie, en met ouders van 10- tot 12-jarigen op Goeree-Overflakkee.

Opbrengsten

Zowel uit de literatuur als uit de interviews kwam naar voren dat steeds meer ouders zich ervan bewust zijn dat alcoholgebruik schadelijk is voor opgroeiende kinderen. Daarnaast zien ouders alcoholgebruik door jongeren onder de 16 over het algemeen als onacceptabel, maar naarmate kinderen ouder worden en als ouders zelf (veel) gebruiken worden hun opvattingen milder. Wat het alcoholgebruik van hun eigen kind betreft, bleek uit de interviews met experts dat ouders het gebruik van hun eigen kinderen onderschatten. Verder staan ouders negatiever tegenover toekomstig drugsgebruik dan tegenover toekomstig alcoholgebruik.
Barrières voor ouders bij het bespreken van alcoholgebruik met hun kinderen zijn onderschatting van het gebruik van hun kinderen en de verwachting het gebruik niet te kunnen beïnvloeden. Aanknopingspunten om toch het gesprek met hun kinderen aan te gaan zijn het kiezen van het juiste moment (aanhaken bij natuurlijke situaties, zoals bijvoorbeeld een televisieprogramma over het onderwerp), een open en betrokken vorm van communiceren over genotmiddelengebruik en het stellen van duidelijke regels.

 


Thema


Regio


Academische Werkplaats


Organisatie


Projectnummer

20400600001

Status

  • Afgerond

Looptijd

  • November 2012 – maart 2013

Meer over dit project

Het Geheim van Goerree [PDF]