Project ‘Wijktools preventie-curatie’

- Tools ter bevordering van een effectieve samenwerking preventie-curatie in de wijk: modules voor wijkprofielen en beleidsdialoog-

Probleem uit beleid en/of praktijk 
Voor een succesvolle, samenhangende uitvoering van taken op het gebied van preventie en zorg is het van belang dat de publieke gezondheidszorg en de eerstelijnsgezondheidszorg samen optrekken. Door dit te doen in relatief kleine geografische eenheden (wijken of dorpen/kernen) kan optimaal gebruik gemaakt worden van de bestaande lokale netwerken en expertise en kan ook de lokale bevolking worden betrokken.

Aanpak
In zeven pilotwijken of dorpen in Noord-Brabant (twee of drie per GGD-regio) worden modules voor de wijkprofielen ontwikkeld aan de hand van de lokale informatiebehoefte. Met de beleidsdialoog wordt het wijkprofiel verrijkt met de kennis en expertise van de lokale actoren. Tot slot bepalen de stakeholders de prioriteiten en werken dit uit in een plan van aanpak voor de wijk. Het project is gestart op 1 maart 2013 en heeft een looptijd van achttien maanden.

Opbrengsten
Het ontsluiten van ‘wijktools’ die de verbinding tussen preventie, curatie en inwoners in de wijk initiëren en faciliteren met als einddoel plan van aanpak om te komen tot een gezondere wijk of dorp. De wijktools zijn: uniforme basismodule wijkprofiel,  flexibele aanvullende modules wijkprofiel en werkwijzen voor beleidsdialoog (van profiel naar plan van aanpak).