Het meten van fijnstof als hulpmiddel bij het beoordelen van klachten over houtrook

probleem uit beleid en/of praktijk

Het is wettelijk verboden om hinderlijke of schadelijke rook, roet, walm of stof te verspreiden. Gemeenten zijn gehouden om dit handhaven. Gemeenten en GGD’s hebben moeite met het beoordelen van dergelijke klachten.

aanpak

Dit onderzoek richtte zich op het koppelen van gezondheidsklacht en overlast aan de gemeten hoeveelheid fijn stof (PM2,5) in de rook bij 10 woningen. Per casus zijn twee huisbezoeken uitgevoerd waarbij gegevens zijn verzameld door middel van observaties, vragenlijsten en metingen met twee typen meetapparatuur.

opbrengsten

Uit de metingen blijkt dat rook van houtkachels schadelijk kan zijn voor de gezondheid omdat bij acht van de tien gezinnen de hoeveelheid fijn stof (PM2,5) periodiek groter was (soms opvallend hoog met waarden tot bijna 300 μg/m³) dan de advies-waarde van de WHO. Bij drie van de tien gezinnen was er een significant verband tussen overlast en de hoeveelheid fijn stof. Om landelijk de gemeenten in staat te stellen te beoordelen of de situatie wel of niet acceptabel is, is vervolgonderzoek nodig voor het specifiek ijken van meetapparatuur en het ontwikkelen van een meetmethode.


Thema


Regio

  • Fryslân
  • Groningen
  • Drenthe

Academische Werkplaats


Organisatie


Projectnummer

Status

  • Afgerond

Looptijd

  • 15-12-2014 - 14-08-2015

Meer over dit project

Meer informatie