Evaluatie pilot Noorderkwartier

probleem uit beleid ein/of praktijk

De aanleiding van deze pilotstudie was de overgang van Awbz naar Wmo, waarbij een bezuiniging van 25% aan de orde is.In dit onderzoek is nagegaan hoe er met minder middelen desondanks efficiënte en kwalitatieve zorg kan worden aangeboden.

aanpak

Het betreft de evaluatie van een wijkgericht experiment voor cliënten in de transitie van AWBZ naar de WMO-functie ‘begeleiding’. Deze pilot is vanuit het perspectief van de individuele zorg- en hulpverleners geëvalueerd. De benodigde data zijn door middel van participerende observatie, diepte-interviews, een vragenlijst, focusgroep, analyse van logboeken en de zelfredzaamheidsmatrix verzameld. Daarvoor zijn 14 zorg- en hulpverleners van verschillende organisaties gedurende zes maanden elke week bij elkaar gekomen om casuïstiek te bespreken. 

opbrengsten

Door de intensieve samenwerking bleek dat cliënten directer en efficiënter geholpen konden worden. Met betrekking tot het inzetten van de ‘eigen kracht’ liet het onderzoek zien dat het tijd kost om het vertrouwen van cliënten te winnen en dat dit instrument waarschijnlijk niet effectief bezuinigt. De aanbevelingen uit het onderzoek zijn: samenwerking lonender maken dan concurrentie, inzicht in elkaars centrale registratie mogelijk maken, de indicatie flexibel te maken en investeren in werving en scholing van vrijwilligers. 


Thema


Regio

  • Hollands-Midden
  • Gemeente: Leiden

Academische Werkplaats


Organisatie


Projectnummer

Status

  • Afgerond

Looptijd

  • mei-september 2013

Meer over dit project

www.awpgnzh.nl