VRIENDEN voor het Leven: preventie van angst en depressie bij basisschoolkinderen

– FRIENDS for Life: process and effect evaluation of a selective school-based prevention programme for childhood anxiety and depression –

Probleem uit beleid en/of praktijk

Angst en depressie komen vaak voor bij kinderen, en hebben een negatief effect op hun huidige en toekomstige functioneren. VRIENDEN voor het Leven is een preventieprogramma tegen angst en depressie. Het is bestemd voor kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs met lichte angst- of somberheidklachten. In het buitenland is VRIENDEN voor het Leven uitgebreid onderzocht als preventieprogramma, maar in Nederland nog niet.

Aanpak

Hoe effectief is dit programma in Nederland? Dat is de hoofdvraag uit dit onderzoek. De effectiviteit wordt direct na uitvoering van het programma onderzocht, en na zes en twaalf maanden. Daarbij worden de deelnemende kinderen vergeleken met een groep die het programma niet heeft gevolgd. Verder wordt onderzocht of er verschil in werking is bij verschillende groepen kinderen, waarbij onder andere gekeken wordt naar geslacht, leeftijd en etniciteit. Ook wordt onderzocht hoe het programma in de praktijk wordt uitgevoerd, en hoe tevreden kinderen en ouders erover zijn.

Opbrengsten

Het project is nog niet afgerond. U vindt de (voorlopige) resultaten zo spoedig mogelijk op deze site.

 


Thema


Regio

  • Amsterdam – Amstelland
  • Gemeente: Amsterdam

Academische Werkplaats


Organisatie


Projectnummer

204008002

Status

  • Lopend

Looptijd

  • 01-08-2010 – 01-08-2014

Meer over dit project

www.vumc.nl