Stedenbouw, binnenklimaat en gezondheid

– Climate and health: urban and building design affect indoor climate. Project as part of the Academic Collaborative Centre Environment and Health –

Probleem uit beleid en/of praktijk

De temperatuur in steden is vaak hoger dan in het omliggende landelijk gebied. Dat effect wordt hitte-eiland genoemd. Het ontstaat onder meer door absorptie van zonlicht in de stad. Ook binnen een stad kunnen bepaalde locaties zogenaamde hitte-eilanden vormen. De temperatuur in huizen loopt dan op. Hitteblootstelling kan een bedreiging zijn voor de volksgezondheid. Dat geldt vooral voor ouderen, mensen met chronische aandoeningen en bij bepaald medicijngebruik.

Aanpak

Dit onderzoek wil de blootstelling aan hitte en de factoren die dat beïnvloeden, in kaart brengen. De metingen worden uitgevoerd in Arnhem en Groningen, bij mensen van 65 jaar en ouder. De onderzoekers gaan onder meer het binnenklimaat van woningen, het straatklimaat en de relatieve luchtvochtigheid meten. Ook wordt de bewoners gevraagd naar hun beleving van de hitte, en de invloed daarvan op hun gezondheid. Factoren die geanalyseerd worden zijn onder andere woningaspecten, de locatie in de stad en de acties die mensen ondernemen om warmte te reguleren, zoals zonwering en ventilatie. De resultaten worden onder meer verwerkt in nieuwe GGD-richtlijnen. Ook kunnen ze worden gebruikt bij (bouw)adviezen aan overheden over het voorkomen van een ongezond binnenklimaat.

Opbrengsten

Het project is nog niet afgerond. U vindt de (voorlopige) resultaten zo spoedig mogelijk op deze site.

 


Status

  • Lopend

Looptijd

  • 01-04-2011 – 01-04-2014

Meer over dit project

www.academischewerkplaatsmmk.nl