Determinanten en interventies ter preventie van overgewicht bij kinderen en jongeren – deelproject 2

– Pathways from social disadvantage to relative overweight in 2-5 year old children: the role of environmental and individual factors –

Probleem uit beleid en/of praktijk

Overgewicht en obesitas komen steeds vaker voor bij Nederlandse jongeren, met name in de grote steden zoals Rotterdam. Overgewicht en obesitas brengen ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee, ook op latere leeftijd. Dit project wil het inzicht vergroten in de factoren die verantwoordelijk zijn voor het vaker voorkomen van overgewicht bij kinderen van 2-5 jaar uit sociaaleconomische achterstandsgezinnen.

Aanpak

De factoren die samenhangen met een verhoogde kans op het ontwikkelen van overgewicht zijn in kaart gebracht. Voor kinderen met een verhoogd risico kunnen er aanknopingspunten worden gevonden voor preventieve interventies. De studie vindt plaats binnen Generation R, het Rotterdamse geboortecohort. Moeders zijn geïncludeerd tijdens de zwangerschap, waarbij zij vier maal een vragenlijst hebben ingevuld. Uit deze vragenlijsten komen de gegevens over sociaaleconomische positie, zoals inkomen, etniciteit en opleidingsniveau. Na inclusie in de studie hebben moeders regelmatig (1-2 maal per jaar) vragenlijsten ingevuld. Deze vragenlijsten bevatten items over leefstijl en andere determinanten van overgewicht.

Opbrengsten

Het meetmoment ‘focus’ waarbij alle kinderen vanaf 5 jaar worden uitgenodigd in het onderzoekscentrum, is gestart in maart 2008 en is in januari 2012 afgerond. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat laag opgeleide moeders minder vaak begonnen met het geven van borstvoeding en sneller stopten dan hoogopgeleide moeders. Daarnaast hadden kinderen van laag opgeleide moeders en moeders met een niet-Westerse etniciteit ongunstigere leefstijlgedragingen (meer dan 2 uur per dag tv kijken/minder dan 1 uur per dag buiten spelen) in vergelijking met kinderen van hoog opgeleide moeders en moeders met een Nederlandse etniciteit. Naar aanleiding van het onderzoek naar het initiëren en continueren van het geven van borstvoeding heeft er in samenwerking met universiteit Maastricht, TNO Leiden, Hanzehogeschool Groningen en het Voedingscentrum vervolgonderzoek plaatsgevonden waarin gezocht is naar factoren die deze gedragingen belemmeren of juist faciliteren. Resultaten van dit onderzoek zijn bekend gemaakt aan het ministerie VWS en verwerkt in een praktijkhandboek over borstvoeding. 

 


Gerelateerde projecten


Thema


Regio


Academische Werkplaats


Organisatie


Projectnummer

71100002

Status

  • Afgerond

Looptijd

  • 01-06-2007 – 01-01-2011

Meer over dit project

www.cephir.nl

www.erasmusmc.nl

www.repub.eur.nl