Filter projecten

Thema+

Regio+

AWPG+

Organisation

GGD / GHOR+
Gemeenten+
Onderwijs en onderzoek+
Overig+

10 resultaten gevonden


Project: De ontwikkelmogelijkheden van integraal gezondheidsbeleid in Zuid-Limburg

In de regio Zuid-Limburg hebben gemeenten via hun regionale prioriteitennota (2007-2011) aangegeven het belangrijk te vinden dat het gezondheidsprobleem overgewicht integraal wordt opgepakt.


Project: Binnenmilieu en luchtwegklachten in het LucKi geboorte cohort

Luchtwegklachten komen relatief vaak voor bij jonge kinderen. Door jonge ouders en hulpverleners (jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen en kraamzorg) meer bewust te maken van de invloed van het binnenmilieu op het ontstaan van luchtwegklachten bij jonge kinderen kan een deel van deze klachten worden voorkomen.


Project: CJG en Zorgadviesteams: meerwaarde en aanknopingspunten voor samenwerking

De gemeenten Schinnen, Stein en Beek wilden de mogelijke barrières en bevorderende omstandigheden opsporen voor de samenwerking van Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) met Zorgadviesteams (ZAT’s).


Project: Valpreventie bij ouderen : Procesevaluatie naar werving, selectie en het verloop van de cursus “In Balans” in de gemeente Kerkrade

Interventies willen vaak het individuele gedrag en de leefstijl beïnvloeden. Maar ook omgevingsfactoren zijn belangrijk voor de gezondheid. Deze studie kijkt naar de lichamelijke en geestelijke gezondheid zoals mensen die zelf rapporteren, in relatie tot de omgeving waarin zij wonen. De karakterisering van de sociale en fysieke omgeving is gebaseerd op de postcode.


Project: Verspreiding van Q-koorts: een casestudie

Begin 2009 rapporteerde een geitenboerderij in het zuiden van Nederland een aan Q-koorts gerelateerde abortusgolf (bij geiten). Vervolgens kreeg ook een aantal mensen uit de omgeving Q-koorts. Dit gebeurde in een regio die voor 2009 nog Q-koortsvrij was.


Project: Schoolgezondheidsbeleid implementeren

Jongeren kampen met uiteenlopende gezondheidsproblemen, van overgewicht tot alcoholverslaving. Daarom is het belangrijk dat scholen structureel aandacht besteden aan de gezondheid van hun leerlingen.


Project: Draagt ‘Lifestyle Triple P’ bij aan het voorkomen van verdere gewichtstoename bij jonge kinderen met overgewicht (4-8 jaar)?

Internationale studies laten een grote toename in het aantal kinderen met overgewicht en obesitas zien. Kinderen met overgewicht hebben een verhoogd risico om onze toekomstige generatie van zwaarlijvige, chronisch zieke volwassenen te worden. Opvoeding blijkt een belangrijke factor in het verklaren van overgewicht bij kinderen.


Project: Goede voeding hoeft niet veel te kosten

Chronische ziekten dragen bij aan zo’n 60% van de sterftegevallen in de wereld. Chronische ziekten die een relatie hebben met het voedingspatroon zijn o.a. kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, osteoporose en cariës. Chronische ziekten zijn grotendeels te voorkomen door veranderingen in leefstijl, met name door het voedingspatroon.


Project: Te voet of met de fiets naar school en spelen op het schoolplein

De prevalentie van overgewicht en obesitas onder kinderen van 9-11 jaar in Nederland is 17%. In de grote steden en in Zuid-Limburg is de prevalentie groter in lagere sociaaleconomische klassen. Er is genoeg bewijs dat de vroege kinderjaren belangrijk zijn bij het voorkomen van overgewicht. In deze fase wordt een levensstijl aangemeten die van invloed kan zijn op het volwassen gewicht.


Project: Een onderzoek naar de implementatie van schoolgezondheidsbeleid binnen scholen voor voortgezet onderwijs

De afgelopen vier jaar is de ontwikkeling van schoolgezondheidsbeleid in een stroomversnelling geraakt. Er is een theoretisch raamwerk ontwikkeld om gezondheidsbevordering een structurele plek binnen het onderwijs te geven: de schoolslag-werkwijze. Ook landelijk is steeds meer aandacht voor schoolgezondheidsbeleid.