Verspreidingsmodel geur bij veehouderijen

Onderzoek naar aanpassing c.q uitbreiding van het standaard verspreidingsmodel (V-stacks) voor het berekenen van geur concentraties in de omgeving door emissies van veehouderijen.

Probleem uit beleid en/of praktijk

Burgers van de gemeenten Sint-Michielsgestel, Oirschot en Deurne en mogelijk ook van andere gemeenten hebben veel last van geurhinder veroorzaakt door veehouderijen in de buurt van hun woning. De burgers hebben hierover veelvuldig geklaagd bij hun gemeente. De gemeenten willen de klachten van hun burgers graag oplossen. Het probleem is echter dat de veehouderijen in veel gevallen voldoen aan de wettelijk gestelde eisen op het gebied van geur. Gemeenten gebruiken wettelijk voorgeschreven verspreidingsmodellen om te bepalen of de emissie van geur acceptabel is voor de omgeving van de veehouderijen. Geurhinder is expliciet een aspect wat kan leiden tot klachten, stress en een vermindering van het welbevinden. Veel burgers voelen zich niet serieus genomen, omdat volgens de vergunningverlenende instantie het betreffende bedrijf voldoet aan de normen. Er zijn aanpassingen van het verspreidingsmodel nodig om tot een betere en realistischere schatting van de geurbelasting te komen. Het model V-stacks is een vereenvoudigde versie van het programma Stacks en ontwikkelt door DNV-KEMA. Om iets te doen aan de verbetering van de leefomgeving/gezondheid van de omwonenden van veehouderijen is een verbetering van het verspreidingsmodel een stap in de goede richting omdat dit van invloed is op het toetsingskader bij milieu vergunningverlening en algemene regels voor veehouderijen.

Aanpak

Er is een projectgroep samengesteld bestaande uit gemeenten, DNV-KEMA, AWPG (GGD), Provincie Noord-Brabant en Wageningen UR. De projectgroep heeft via mail en een overleg moment bepaald op basis van welke gegevens het onderzoek zou worden opgebouwd en wat de aanpak zou zijn. Daarna heeft de gemeente Sint-Michielsgestel met DNV-KEMA de berekeningen uitgevoerd (projectdag).
DNV-KEMA heeft de resultaten verwerkt in een rapport en de projectleden hebben de mogelijkheid gehad om te reageren op de resultaten. De gemeente Sint-Michielgestel en de DNV-KEMA hebben de reacties verwerkt in het rapport.
De resultaten zijn vervolgens verspreid binnen het netwerk van de projectleden, er is een presentatie gegeven voor de begeleidingscommissie voor het langlopende project "geurhinder door intensieve veehouderij" en tijdens een bijeenkomst van het "netwerk agrarisch activiteiten besluit".
Ook heeft er een gesprek plaatsgevonden met de verantwoordelijke persoon voor V-stacks binnen Infomil (AGNL) zodat de noodzaak voor aanpassing onder de aandacht zou worden gebracht van het ministerie van I&M.(de technische aanpak is opgenomen in het eindverslag)

Opbrengsten

Met het rapport is inzicht in de laatste technische inzichten verkregen, en dus aanleiding om het verspreidingsmodel voor geur aan te passen. Ook is duidelijk geworden dat er geen eenduidige maat voor geurhinder is af te leiden op basis van dit onderzoek.
Bij dit onderzoek moet aangetekend worden dat geurhinder zeker ook een subjectief aspect bevat en niet volledig met behulp van verspreidingsmodellen verklaard kan worden. Daarbij zijn de uitkomsten in dit onderzoek gebaseerd op slechts twee cases en een beperkt aantal adressen met klachten over geurhinder. Op basis hiervan kunnen moeilijk harde conclusies getrokken worden. Dit zou wel mogelijk moeten zijn wanneer gegevens van hinderenquêtes rondom een aantal (bijvoorbeeld 10) veehouderijen, als basis worden gebruikt voor soortgelijke berekeningen zoals in dit project zijn uitgevoerd.


Thema


Regio


Academische Werkplaats


Organisatie


Projectnummer

Status

  • Afgerond

Looptijd

  • 01-01-2013 - 01-06-2013

Meer over dit project

Meer informatie